buitenland

Boston Globe start campagne vuurwapenwet

Door ANP - 16 juni 2016

BOSTON (ANP) – Met een automatisch wapen van het type AR-15 over de hele voorpagina is de krant Boston Globe donderdag een campagne begonnen tegen de verkoop van automatische en semiautomatische wapens. Naast het wapen drukt de krant de woorden ‘Make It Stop’ af.

Aanleiding is het bloedbad in Florida, waarbij afgelopen zondag 49 mensen werden doodgeschoten met dat automatische wapen. Dat is ontworpen voor gevechtshandelingen in een oorlog, maar maakt in de VS veel slachtoffers in vreedzame straten, scholen, bars en winkelcentra. Dergelijke wapens zijn gebruikt bij slachtpartijen zoals een basisschool in Newton (Connecticut), een bioscoop in Aurora (Colorado) en op een personeelsfeest in San Bernardino (Californië).

De campagne valt samen met nieuwe pogingen van Democratische leiders en senatoren om het parlement te brengen tot nieuwe wapenwetgeving. Het verbod op de automatische wapens is in 2004 verlopen en niet verlengd. De Boston Globe houdt bij hoeveel mensen er sindsdien door die wapens zijn gedood. De teller staat donderdag op 411. Er zijn sinds 2004 47 ‘massale schietpartijen’ geweest.