buitenland

Bouterse: niet over één nacht ijs

Door ANP - 29 juni 2016

PARAMARIBO (ANP) – De Surinaamse president Desi Bouterse heeft pas besloten om de grondwet te gebruiken om het proces over de Decembermoorden stop te zetten na intensief overleg met veel instanties en betrokkenen, nationaal en internationaal. Dat zei hij zelf na afloop van de besloten vergadering waarin hij het Surinaamse parlement heeft geïnformeerd over zijn besluit om artikel 148 van de grondwet te gebruiken. Dit zogeheten Comité-Generaal duurde ongeveer drie uur.

Bouterse voerde de afgelopen dagen aan dat de staatsveiligheid in het geding was, een voorwaarde voor een beroep op artikel 148. De oppositie bestrijdt dat. De president zei daarover nu dat de regering en de Surinaamse gemeenschap er samen voor moeten zorgen dat het rustig blijft. Wat betreft de kritiek dat Bouterse de grondwet gebruikt voor zijn eigen zaak zei hij dat ,,oplossingen altijd plussen en minnen hebben’’.

Hoewel de aan het parlement verstrekte inlichtingen vertrouwelijk zijn, zal de resolutie wel openbaar worden. Bouterse wilde verder weinig kwijt. Wel beloofde hij dat er later meer informatie zal komen.