buitenland

Brexit-kamp presteert beter dan verwacht

Door ANP - 24 juni 2016

LONDEN (ANP) – Het brexit-kamp presteert opvallend beter in het EU-referendum dan vooraf verwacht. Zeker in Noordoost-Engeland zien de meeste stemmers hun land graag vertrekken uit de EU. In Londen doet het ‘blijf’-kamp het echter goed. De uitslag zal tot op het laatste moment spannend blijven, met percentages die dicht bij elkaar in de buurt liggen.

In Schotland lijkt zich wel een duidelijke meerderheid voor een behoud van het Britse EU-lidmaatschap af te tekenen. Tot nu toe stemden ruim 875.000 Schotten voor de EU, terwijl ruim 519.000 kiezers een vertrek prefereren. Ook in Noord-Ierland staat het ‘blijf’-kamp op ruime winst. In Wales en Engeland gooien de ‘brexiteers’ hoge ogen.

De opkomst bedraagt ruim 68 procent. Zo’n 6,3 miljoen stemmen zijn inmiddels geteld. Voor een overwinning zouden bijna 17 miljoen stemmen nodig zijn.