buitenland

Britse stemlokalen sluiten

Door ANP - 23 juni 2016

LONDEN (ANP) – Britse stemlokalen zijn om 22.00 uur lokale tijd (23.00 uur Nederlandse tijd) gesloten. Wie op dat moment nog in de rij stond mocht nog stemmen in het referendum over het al dan niet lid blijven van de Europese Unie.

De stemming was bijzonder spannend. In de laatste peilingen leek het kamp om in de EU te blijven licht de overhand te krijgen. Een peiling van YouGov op de dag van het referendum zelf gaf aan dat 52 procent ‘In’ stemde en 48 procent ‘Out’, meldde Sky News.

Nigel Farage van anti-Europese UK Independence Party zei tegen Sky dat ,,het lijkt alsof ‘blijven’ de overhand krijgt”. Meteen na zijn uitlatingen en de bekendmaking van de peiling van YouGov schoot de koers van het pond sterling omhoog.

Losmaking

De peiling van YouGov voldoet niet aan de gebruikelijke criteria voor een verkiezingsprognose en is daarom minder betrouwbaar. In het Schotse referendum over losmaking uit het Verenigd Koninkrijk in 2014 had YouGov het met een soortgelijke peilmethode wel bij het rechte eind.

De Britse kiesraad wil pas vrijdagochtend vroeg met de uitslag naar buiten treden, maar in de loop van de nacht worden al resultaten verwacht die een betrouwbaar beeld kunnen geven.

Gokje

De peilingen waren spannend, maar bij de wedkantoren leek de koers donderdag al gelopen en was met een gokje op ‘blijven’ weinig meer te winnen. Voor de verkiezingen hadden zich 46,5 miljoen stemgerechtigden aangemeld.

Winst voor het ‘blijven’-kamp zou een belangrijk succes zijn voor premier David Cameron. Hij zegde vorig jaar het referendum over de Europese Unie toe in een poging te voorkomen dat de rechtervleugel van zijn Conservatieve partij zou overlopen naar de eurokritische UKIP.