buitenland

Cameron: eenheid land is prioriteit

Door ANP - 29 juni 2016

LONDEN/BRUSSEL (ANP) – Het is van het grootste belang dat het Verenigd Koninkrijk bijeen blijft. De Britse premier David Cameron beklemtoonde dit in het eerste parlementaire vragenuur sinds het referendum van afgelopen donderdag over het lidmaatschap van de Europese Unie. De noordelijkste delen van het land, Schotland en Noord-Ierland, stemden overtuigend voor het lidmaatschap, terwijl de voorstanders van het vertrek uit de EU (brexit) vooral in Engeland, buiten Londen, te vinden waren.

De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon is woensdag in Brussel om te beklemtonen dat ze bij de EU wil blijven. Ze wordt onder meer ontvangen door de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker. Sturgeon rekent erop dat de Schotten liever zonder de Engelsen dan zonder de EU verdergaan.

Cameron, die als voorstander van het EU-lidmaatschap zijn aftreden heeft aangekondigd, beklemtoonde dat er geen reden is haast te maken met de procedures om uit de EU te treden. Een belangrijke reden om geen haast te maken, is volgens Britse media dat niemand weet hoe dat moet verlopen zonder enorme schade op te lopen, waarbij mogelijk het koninkrijk uit elkaar valt. Ook zijn er veel praktische problemen bij de uitvoering van dit exitplan.

De twee grootste partijen van het land, de Conservatieven van Cameron en Labour van Jeremy Corbyn, lijken al uit elkaar te vallen. Corbyn wordt er door zijn fractie van beschuldigd de brexit nauwelijks te hebben bestreden. De fractie zegde hem dinsdag de wacht aan, maar de links-radicale Corbyn geeft niet thuis. Aan het eind van de zomer willen de door de brexit diep verdeelde Conservatieven een nieuwe leider kiezen.