buitenland

‘CIA-wapens doorverkocht op zwarte markt’

Door ANP - 27 juni 2016

NEW YORK (ANP) – Wapens bestemd voor Syrische rebellen die door de Amerikaanse CIA naar Jordanië en Saudi-Arabië werden verscheept, zijn gestolen door mensen binnen de Jordaanse inlichtingendiensten en doorverkocht op de zwarte markt. Dat schrijft The New York Times op basis van bronnen bij de Amerikaanse en Jordaanse autoriteiten. De krant voerde het onderzoek uit in samenwerking met al-Jazeera.

De Jordaanse functionarissen stalen onder meer kalasjnikovs, mortieren en raketwerpers. Met de grootschalige wapenroof waren miljoenen gemoeid. De diefstal kwam aan het licht doordat wapenhandelaren in Jordanië begonnen op te scheppen over hun nieuwe koopwaar. De amateur-wapenhandelaren binnen de inlichtingendiensten gebruikten hun miljoenen vooral voor luxeproducten, zoals SUV’s en nieuwe iPhone’s.

Het initiatief om rebellen in Syrië te bewapenen en trainen heet Timber Sycamore en begon in 2013. De keuze voor Jordanië als trainingslocatie was een logische, gezien de goede banden met de regering en de geringe afstand tot het Syrische strijdtoneel. Grote partijen wapens werden ingekocht, veelal in Oost-Europa, en het was aan de Jordaanse inlichtingendienst GID om het transport te verzorgen. Of het hoofd van de GID, generaal Faisal al-Shoubaki, van de diefstal op de hoogte was is onduidelijk, maar diverse Jordaanse bronnen zeiden tegen de New York Times dat hoge officieren ervan wisten en hun ondergeschikten uit de wind hielden.