buitenland

Crisisberaad Iers kabinet wegens brexit

Door ANP - 24 juni 2016

DUBLIN (ANP) – De Ierse regering heeft een crisisberaad belegd nu Britse kiezers ervoor hebben gekozen de Europese Unie de rug toe te keren. Het land is economisch sterk afhankelijk van Groot-Brittannië en zal een vertrek uit de EU zeker voelen.

De beslissing heeft ,,zeer grote gevolgen voor Ierland”, verklaarde het kabinet vrijdagochtend. Ierland wordt zwaarder getroffen door een brexit dan welk ander land dan ook, aldus Dublin.

Minister van Financiën Michael Noonan berekende eerder deze week de economische gevolgen voor Ierland van een brexit. Het land verliest naar schatting 1,2 procent van zijn bruto binnenlands product door het Britse vertrek. De handel tussen beide landen, met een waarde van zo’n 1,2 miljard euro per week, zou met 20 procent kunnen krimpen.

De minister van Buitenlandse Zaken voorziet weer strikte grenscontroles tussen Ierland en Noord-Ierland en heeft al gekeken hoe die moeten worden ingevoerd.