buitenland

‘Definitief eind Decembermoordenproces dreigt’

Door ANP - 29 juni 2016

PARAMARIBO (ANP) – Doordat de Surinaamse president Desi Bouterse artikel 148 van de grondwet toepast is het Decembermoordenproces voor de eerstkomende jaren en waarschijnlijk voorgoed beëindigd. De krijgsraad, die Bouterse voor zijn aandeel in de moorden wilde berechten, heeft geen rol meer in het proces. Dat is de analyse van Harish Monorath, deken van de Surinaamse Orde van Advocaten.

Artikel 148 geeft de president de bevoegdheid de procureur-generaal, de hoogste man van het Openbaar Ministerie, het bevel te geven de gerechtelijke vervolging stop te zetten als de staatsveiligheid in het geding is. ,,Doordat de grondwet de president de mogelijkheid geeft een vervolging stop te zetten, houdt het proces gewoon op. Het OM is heer en meester in strafzaken. Zij bepalen welke zaken voorgaan. De krijgsraad heeft geen rol meer’’, aldus Monorath.

Volgens hem kan de procureur het bevel ook niet weigeren. ,,Het is een bevel van de president dat hij moet uitvoeren. Dit is het enige moment dat de procureur onder de regering valt; hij heeft geen keus.’’

Monorath noemt het besluit van de president ,,uiterst triest”. Hij vindt dat Bouterse het bewuste artikel misbruikt. ,,De grondwet is nooit bedoeld om een partij te bevoordelen. Nu gebruikt hij de grondwet daar wel voor. Daar word ik erg verdrietig van’’, aldus Monorath.