buitenland

Democraten beëindigen zitprotest in Congres

Door ANP - 23 juni 2016

WASHINGTON (ANP) – De Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben donderdagmiddag na ruim 25 uur hun zitprotest beëindigd. De actie was bedoeld om een stemming over strengere wapenwetgeving af te dwingen. Een concreet resultaat werd echter niet behaald.

Democratisch Congreslid John Lewis riep zijn partijgenoten op vanaf 5 juli, na het reces, nog vastberadener terug te keren en te strijden voor strengere wapenwetten. Tot die tijd moeten ze in hun kiesdistrict steun verwerven voor strengere wetten voor de verkoop en het bezit van vuurwapens, aldus Lewis. De Republikeinen noemden het protest een politieke stunt en een doorzichtige poging van de Democraten om hun campagnekassen te spekken.

De discussie over aanscherping van de wapenwetten barstte eerder deze maand weer los na het bloedbad in homoclub Pulse in Florida, waarbij 49 mensen werden vermoord. De Democraten lopen in hun campagne voor nieuwe wetgeving in het Congres tegen een muur van Republikeinen aan, die de meeste voorstellen voor strengere wapenwetten beschouwen als een schending van het grondrecht op wapenbezit.