buitenland

Doden door overstromingen in West Virginia

Door ANP - 25 juni 2016

CHARLESTON (ANP) – Overstromingen in de Amerikaanse staat West Virginia hebben aan ten minste twintig mensen het leven gekost. Honderden anderen konden ternauwernood uit hun ondergelopen huizen worden gered. Zo’n 66.000 inwoners van de bergachtige staat zitten zonder stroom.

De overstromingen zijn de ergste in meer dan een eeuw. ,,De schade is wijdverspreid en vernietigend”, aldus gouverneur Earl Ray Tomblin, die voor het grootste deel van zijn staat de noodtoestand heeft uitgeroepen.

De overstromingen worden veroorzaakt door zware regenbuien die vooral donderdag voor enorme hoeveelheden water zorgden. West Virginia kreeg in een dag een kwart van de gemiddelde jaarlijkse regenval te verwerken. Rivieren traden op veel plaatsen buiten hun oevers, waardoor diverse dorpen en stadjes blank kwamen te staan. Op sommige plaatsen steeg het waterniveau binnen de kortste keren met liefst 3 meter.

Vrijdag nam de regenval sterk af en naar verwachting bereiken de rivieren weer snel hun normale waterniveau. De hulp- en reddingsoperatie duurt waarschijnlijk nog het hele weekeinde.

Het noodweer maakt deel uit van een front dat over het middenwesten van de Verenigde Staten trekt en daar tornado’s veroorzaakt.