buitenland

Doden en gewonden door aanslag hotel Mogadish

Door ANP - 25 juni 2016

MOGADISHU (ANP) – Door een zelfmoordaanslag zaterdag op het hotel Nasa-Nablood in het centrum van Mogadishu, de hoofdstad van Somalië, zijn minstens vijftien doden gevallen. Onder hen zijn beveiligers van het hotel, burgers en militanten. 25 anderen raakten gewond, meldde de lokale politie. De islamitische terreurgroep al-Shabaab heeft de aanslag opgeëist.

Militanten van de terreurorganisatie gijzelden urenlang gasten van het hotel. Uiteindelijk wist de politie de terroristen te overmeesteren en een einde te maken aan de belegering. Twee militanten werden daarbij gedood. ,,De aanval is voorbij, maar we kammen het hele hotel uit op zoek naar mogelijke militanten die zich verstoppen”, zei een politieman tegen persbureau Reuters.

De aanval begon met een zelfmoordaanslag. Een van de terroristen blies zich voor het hotel in een auto op, daarna bestormden anderen het gebouw. Tijdens de bestorming waren nog minstens twee kleinere explosies te horen, vermoedelijk van handgranaten. De politie wist veel gasten via een achterdeur van het hotel te helpen ontsnappen. Het is niet bekend hoeveel gasten zich in het hotel moesten verschuilen. De terroristen bezetten de twee bovenste verdiepingen. Van daar schoten ze op hotelgasten en Somalische veiligheidstroepen.

Al-Shabaab pleegt geregeld aanslagen in de Somalische hoofdstad. De bedoeling daarvan is de regering, die wordt gesteund door het westen, omver te werpen. Ook toeristen zijn vaak het doelwit. De beweging gebruikte de afgelopen jaren de islamitische vastenmaand ramadan wel vaker om aanvallen uit te voeren.