buitenland

Druk brexit-beraad in Groot-Brittannië en EU

Door ANP - 27 juni 2016

LONDEN/PRAAG/BERLIJN (ANP/DPA) – Drie dagen na het Britse referendum buigt Europa zich over het Britse ‘nee’ tegen de Europese Unie. Maandag staan bijeenkomsten op de agenda van de Britse regering en de regering van Wales. In Praag hebben de Duitse en Franse ministers van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier en Jean-Marc Ayrault, maandag collega’s uit Midden- en Oost-Europa gerust proberen te stellen over de dreigende breuk in Europa.

Maandagmiddag worden in hoofdsteden de koppen bij elkaar gestoken om over de gevolgen van het referendum te spreken. Het Ierse kabinet doet dat om 13.00 uur (onze tijd), de volksvertegenwoordiging van het Britse Noord-Ierland om 15.00 uur.

Op hetzelfde tijdstip komt in Brussel de Europese Commissie bijeen en ontvangt in Berlijn de Duitse bondskanselier Angela Merkel EU-president Donald Tusk. Het Britse parlement moet om 15.30 uur bijeenkomen. Om 18.00 verzamelt Merkel behalve Tusk ook de Franse president Franois Hollande en de Italiaanse premier Matteo Renzi om zich heen voor brexit-crisisberaad. De parlementsfractie van de Britse oppositiepartij Labour beraadt zich vanaf 19.00 uur over afzetting van de omstreden Labourleider Jeremy Corbyn.

Het referendum heeft tot grote ongerustheid geleid die volgens politici en ondernemers heel snel bezworen moet worden. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond probeerde dat met een nieuw begrip, de brexit lite. Dat zou staan voor een vertrek uit de unie zonder er last van te hebben, dus geen vertrek uit de EU-markt.