buitenland

EU-parlement eist duidelijkheid van Cameron

Door ANP - 28 juni 2016

BRUSSEL (ANP) – Het Europees Parlement heeft dinsdag in Brussel een resolutie aangenomen waarin de Britse minister-president wordt opgeroepen ,,onverwijld” de andere 27 EU-leiders op de hoogte te stellen van het voorgenomen vertrek van de Britten uit de EU. De 28 regeringsleiders en staatshoofden zijn dinsdag en woensdag in Brussel om over de brexit te vergaderen en van premier David Cameron te horen wat zijn opstelling is.

Het parlement wil dat Londen ,,onmiddellijk” het artikel dat de uittreding uit de EU in gang zet, in werking stelt om ,,schadelijke onzekerheid voor iedereen te voorkomen en de integriteit van de Unie te beschermen”. Zodra officieel kennis is gegeven van de scheidingsplannen moeten de onderhandelingen daarover van start gaan.

Het Europese project moet nu opnieuw worden aangezwengeld, aldus de resolutie.

Gefluit

Het twee uur durende debat voor de stemming verliep roerig en emotioneel. UKIP-leider Nigel Farage, een van de voormannen van de brexitcampagne, werd met gefluit en boegeroep onthaald.

,,Ik had nooit gedacht dat iemand van dit huis nazipropaganda in de campagne zou gebruiken”, zei de liberale fractieleider, de Belg Guy Verhofstadt. ,,Het meest schokkende is dan ook niet de keuze van de Britse bevolking, maar het klimaat van angst en negativisme dat werd gecreëerd.” Ook zei hij tegen Farage dat de EU nu afraakt van ,,de grootste verspilling in Europa: uw salaris.”

EVP

De leider van de grootste fractie EVP, de Duitse christendemocraat Manfred Weber, haalde eerst uit naar de eurosceptici: ,,U moet zich schamen”. Hij stak vervolgens de hand in eigen boezem: ,,Ik heb te lang gezwegen maar dat is nu voorbij. We moeten vechten voor een verenigd en sterk Europa.”

PVV-Europarlementariër Marcel de Graaff noemde de brexit ,,het begin van het einde van dit mislukte project’’. ,,Het proces van ontmanteling van deze ‘evil union’ moet zo snel mogelijk beginnen.”

Onderhandelingen

Sophie in ’t Veld (D66) voorziet langdurige onderhandelingen. ,,In deze onzekere tijden is een breed gedragen uitspraak van het Europees Parlement hard nodig. Het is belangrijk dat het parlement niet meer onzekerheid creëert in Europa dan er nu al is.”