buitenland

EU wil grip op migratie Afrika

Door ANP - 28 juni 2016

BRUSSEL (ANP) – Europa gaat ,,alle benodigde drukmiddelen’’ inzetten om landen in Afrika en het Midden-Oosten ertoe te bewegen migranten thuis te houden en terug te nemen. Beloning voor de landen die meewerken en strafmaatregelen bij weigering moeten de druk op met name de herkomst- en doorgangslanden in Afrika opvoeren.

De leiders van de EU-landen besloten dinsdag in Brussel haast te maken met dit plan. De terugkeer van het aantal migranten dat geen recht heeft op verblijf in Europa moet ,,snel en meetbaar’’ omhoog.

Landen die meewerken kunnen rekenen op handelsvoordelen, meer ontwikkelingssteun en geld voor grensbewaking. Een land dat tegenwerkt kan strafmaatregelen op bijvoorbeeld het gebied van visumvereisten of landbouwsteun verwachten. Het hele beleidsarsenaal van de EU wordt ingezet.

De Europese landen negeren hiermee protesten van ruim honderd hulporganisaties.