buitenland

EU wil snelle uittredingsbrief Cameron

Door ANP - 24 juni 2016

BRUSSEL (ANP) – De Europese Unie verwacht dat de Britse premier David Cameron ,,zo snel mogelijk” artikel 50 van het Verdrag van Lissabon activeert waardoor de onderhandelingen over de voorwaarden van het Britse vertrek uit de EU kunnen beginnen.

Dat stellen voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker, EU-president Donald Tusk, Martin Schulz, voorzitter van het Europees Parlement en tijdelijk EU-voorzitter premier Mark Rutte vrijdag na beraad over het ,,betreurenswaardige” Britse brexitbesluit. Cameron zei eerder op de dag dat hij dat een taak vindt voor zijn opvolger, die pas na de zomer aantreedt. Partijgenoot en boegbeeld van de brexitcampagne, Boris Johnson, zei vrijdag ook geen haast te hebben met de onderhandelingen over vertrek uit de EU.

De Europese leiders willen echter niet lang wachten en beseffen dat het vertrekbesluit een ,,pijnlijk proces” is voor de Britten. ,,Maar elk uitstel zou de onzekerheid onnodig verlengen. We hebben regels om hier op een ordentelijke manier mee om te gaan.”

Rekken

Nadat artikel 50 van kracht is geworden, moet de uittreding volgens het verdrag in twee jaar worden afgerond. Het Verenigd Koninkrijk wil de onderhandelingen mogelijk rekken om de gevolgen beter te kunnen opvangen.

,,,Wij staan klaar om de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk over de vertrekvoorwaarden snel te beginnen”, aldus de vier leiders. ,,Tot die tijd blijft het lid van de EU, met alle rechten en plichten die daarbij horen.”

Hechte band

De EU wil dat de Britten een hechte band blijven onderhouden met de EU. ,,Wij verwachten dat het Verenigd Koninkrijk met voorstellen in deze richting komt.”

Juncker wilde niet ingaan op vragen van journalisten of de brexit het begin van het einde van de EU is. ,,Dank u”, zei hij, en verliet de persconferentie.