buitenland

EU wil snelle uittredingsbrief Cameron

Door ANP - 24 juni 2016

BRUSSEL (ANP) – De Europese Unie verwacht dat de Britse premier David Cameron ,,zo snel mogelijk” artikel 50 van het Verdrag van Lissabon activeert waardoor de onderhandelingen over de voorwaarden van het Britse vertrek uit de EU kunnen beginnen.

Dat stellen voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker, EU-president Donald Tusk, Martin Schulz, voorzitter van het Europees Parlement en tijdelijk EU-voorzitter premier Mark Rutte vrijdag na beraad over het Britse brexitbesluit. Cameron zei eerder op de dag dat hij dat een taak vindt voor zijn opvolger, die pas na de zomer aantreedt.

Nadat artikel 50 van kracht is geworden, moet de uittreding volgens het verdrag in twee jaar worden afgerond. Het Verenigd Koninkrijk wil de onderhandelingen mogelijk rekken om de gevolgen beter te kunnen opvangen.