buitenland

Evacuatie 12.000 inwoners Oranienburg

Door ANP - 30 juni 2016

ORANIENBURG (ANP) – In het Duitse Oranienburg zijn donderdag 12.000 bewoners geëvacueerd om een bom uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk te kunnen maken. De autoriteiten hebben de bewoners gesommeerd hun huizen vanaf acht uur in de ochtend te verlaten.

Rond het middaguur zou de bom van 250 kilo geruimd moeten zijn, is de verwachting. De ‘blindganger’ van Amerikaanse makelij is uitgerust met een chemische ontsteker. In het gebied met een straal van een kilometer waar de bom ligt, zijn een ziekenhuis, een verpleeghuis, zeven kinderdagverblijven en kleuterscholen, vijf scholen en twee treinstations.

Oranienburg werd in de oorlog door de geallieerden vaak gebombardeerd vanwege de daar liggende wapenfabrieken. De bom die donderdag onschadelijk wordt gemaakt, is de 195e in Oranienburg. Bij de vindplaats liggen mogelijk nog drie niet-ontplofte bommen.