buitenland

‘Exit’ Boris Johnson

Door ANP - 30 juni 2016

LONDEN (ANP) – Het boegbeeld van de campagne om de Britten uit de Europese Unie te loodsen, Boris Johnson, heeft donderdag bekendgemaakt geen leider van de Conservatieve partij en geen premier te willen worden. Hij beantwoordde na zijn korte verklaring geen vragen van de pers. Kort nadat Johnson was vertrokken, steeg het Britse pond in waarde.

Johnson (52) zag voor zichzelf geen rol meer in de leiding van de door het referendum van afgelopen week verscheurde partij. Zijn vertrek volgde op de aankondiging van de kandidatuur van de Conservatieve minister van Justitie Michael Gove. Gove steunde Johnson lange tijd, maar liet hem donderdagmorgen in de race om het Conservatieve leiderschap vallen. De 48-jarige Gove geldt als een ervaren bestuurder en hij komt gedegen over, in tegenstelling tot de ‘politieke straatartiest’ Johnson.

Johnson beklemtoonde dat het land niet door het referendum over de EU in een crisis verkeert, maar dat er een tijd van hoop en ambitie is aangebroken. Premier David Cameron heeft na het referendum van donderdag zijn vertrek aangekondigd. Cameron is voorstander van lidmaatschap van de EU en voor hem was de uitslag van het referendum een politiek fatale nederlaag. Een kleine meerderheid stemde voor de brexit, het vertrek van het land uit de unie waar het al 43 jaar deel van uitmaakt. Cameron verwachtte steun voor het lidmaatschap.

Theresa May

In de Conservatieve partij heeft zich donderdag ook een belangrijke voorstander van EU-lidmaatschap als kandidaat gemeld. Het is minister van Binnenlandse Zaken Theresa May (59). May beloofde de wens van de meerderheid, de brexit, na te streven. May geldt als favoriet in de strijd om het leiderschap, die aan het einde van de zomer beslecht moet worden. De nieuwe leider wordt naar het zich laat aanzien de opvolger van Cameron en kan in diens regeerperiode tot in 2020 aanblijven.

Donderdagmorgen was de laatste kans voor Conservatieve kandidaten zich aan te melden. Eerder hadden de pro-brexit ex-minister Liam Fox (54), pro-brexit voormalig bankier Andrea Leadsom (53) en pro-EU bewindsman Stephen Scrabb (43) dat gedaan.