buitenland

‘Frans bedrijf Lafarge sloot deals met IS’

Door ANP - 22 juni 2016

PARIJS (ANP) – Het Frans cementbedrijf Lafarge heeft deals gesloten met gewapende groepen in Syrië, waaronder terreurorganisatie IS. Dat schrijft de Franse krant Le Monde.

De wereldleider in bouwmaterialen zou tussen 2013 en 2014 betalingen hebben gedaan aan IS-betrokkenen om veilige doorgang van vrachtwagens en medewerkers naar de Lafarge-fabriek in Aleppo te garanderen. Le Monde zegt emails van Lafarge-managers in Syrië te hebben ingezien, waarin afspraken over voortzetting van de productie staan nadat IS controle kreeg over de regio. Het hoofdkantoor zou op de hoogte zijn geweest.

Lafarge, dat in 2015 fuseerde met het Zwitserse Holcim, liet in een reactie aan het Franse persbureau AFP weten ,,dat de prioriteit altijd lag bij de veiligheid van medewerkers”, maar wil verder niet reageren op de omstreden deals. De bewuste fabriek werd in 2014 afgestoten.