buitenland

Franse president wil nieuw begin voor Europa

Door ANP - 24 juni 2016

PARIJS/BERLIJN (ANP/DPA) – Europa moet een nieuwe start maken en Frankrijk zal vooroplopen bij het nieuwe Europese project. Dat heeft de Franse president Franois Hollande vrijdag in een toespraak gezegd. Hij reageerde op de uitslag van het Britse referendum over EU-lidmaatschap. Bijna 52 procent stemde voor vertrek uit de EU.

Hollande beklemtoonde dat Frankrijk met de bevriende natie blijft werken. Hij zei dat het met Europa niet kan doorgaan zoals het nu gaat. Hij spreekt hier de Europese president Donald Tusk en de Duitse en Italiaanse premiers, Angela Merkel en Matteo Renzi, maandag in Berlijn over.

Dinsdag en woensdag is de eerste Europese top sinds het referendum. Merkel beklemtoonde vrijdag dat haar land een bijzondere verantwoordelijkheid draagt om de Europese eenwording te doen slagen. De EU is volgens haar sterk genoeg om de juiste antwoorden te vinden.

Tal van leiders in Europa spraken vrijdag in hun reacties over hervormingen van de EU. Premier Rutte noemde de uitslag van het referendum ook een stimulans om de EU te hervormen. Zijn Griekse collega Alexis Tsipras riep om een veel meer sociaal Europa. Renzi sprak van ,,een menselijker en rechtvaardiger Europa dat ons huis en onze toekomst is”.