buitenland

Geen Gay Pride maar politiemacht in Istanbul

Door ANP - 26 juni 2016

ISTANBUL (ANP/DPA) – Niet regenboogvlaggen maar zwarte politie-uniformen domineren zondag het straatbeeld in Istanbul. De politie is massaal op de been in de Turkse metropool om het verbod op de jaarlijkse Gay Pride-parade te handhaven. De gouverneur van Istanbul heeft de mars verboden, omdat volgens hem de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

Betogers die toch de straat op gingen, werden opgepakt. Ook het Duitse parlementslid Volker Beck werd met harde hand gearresteerd. De politicus van de Groenen werd na korte tijd vrijgelaten. Twee medewerkers van zijn partijgenoot Terry Reintke, die lid is van het Europees Parlement, moesten het net als Beck ontgelden. ,,De politiemensen waren zeer agressief”, zei Reintke.

Nationalistische en conservatieve tegenstanders hadden vooraf gedreigd met verstoring van de Gay Pride en de Trans Pride, die voor vorige week zondag gepland stond en eveneens werd verboden. De openbare orde zou in het geding zijn.

Pantserwagens

Op centrale plaatsen, zoals het Taksimplein en de Istiklal Caddesi die op het bekende plein uitkomt, zijn talloze agenten ingezet. Er staan pantserwagens met waterkanonnen opgesteld. De organisatoren van de Gay Pride wilden in plaats van de mars een verklaring voorlezen op de Istiklal Caddesi, maar ook dat mocht niet. Kleine groepjes hielden daarom maar kleinschalige acties op diverse plaatsen in de stad.

In 2013 en 2014 trok de Istanbul Pride nog zo’n 100.000 mensen. Vorig jaar werd het evenement ineens verboden vanwege de ramadan. De islamitische vastenmaand is nu ook nog gaande.