buitenland

Grens- en kustwacht EU begint deze zomer

Door ANP - 22 juni 2016

BRUSSEL (ANP) – De Europese Unie heeft woensdag het licht op groen gezet om al deze zomer de Europese grens- en kustwacht in te zetten. Die gaat de bewaking van de Europese buitengrenzen versterken.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) is opgetogen over het akkoord omdat het opzetten van een Europese grens- en kustwacht een van de prioriteiten van het Nederlandse voorzitterschap was. In februari vroegen de EU-leiders er haast mee te maken.

,,Met de Europese grens- en kustwacht kunnen we de migratiestromen beter beheersen en vergroten we onze veiligheid. De lidstaten en het Europees parlement hebben zich ingespannen om zo snel mogelijk een akkoord te bereiken’, aldus Dijkhoff.

Het agentschap krijgt meer bevoegdheden dan zijn voorganger Frontex. Er zullen permanent 1500 grenswachten paraat staan om snel in actie te kunnen komen als de bewaking van de buitengrenzen onder druk staat. Ook krijgt het eigen materieel tot zijn beschikking.