buitenland

‘Hij haatte alles en iedereen’

Door ANP - 13 juni 2016

ORLANDO (ANP/RTR) – Vrouwen. Zwarte mensen. Mensen die andere religies aanhangen. Omar Mateen, de man die zondag tientallen mensen vermoordde in een homoclub in de Amerikaanse stad Orlando, was constant boos en had een hekel aan allerlei bevolkingsgroepen. Dat beeld komt naar voren uit verklaringen van onder meer zijn ex-vrouw en oud-collega’s.

Sitora Yusufiy trouwde in 2009 met met Mateen, maar hun huwelijk was geen lang leven beschoren. Om het minste of geringste werd hij boos en zijn vrouw was dan degene die het moest ontgelden. ,,Hij had vaak ruzie met zijn ouders, maar aangezien ik de enige in zijn leven was, was het geweld vaak tegen mij gericht”, zei Yusufiy. Mateen gebruikte in het verleden ook steroïden, vertelde Yusufiy, die hem verder omschrijft als ,,emotioneel instabiel, geestesziek en bipolair”. Na vier maanden werd Yusufiy door bezorgde familieleden gered; in 2011 scheidde ze officieel van Mateen.