buitenland

Hulp bereikt ook laatste voorsteden Damascus

Door ANP - 29 juni 2016

DAMASCUS (ANP/DPA) – Een konvooi met hulpgoederen heeft woensdag ook de laatste twee belegerde en jarenlang van hulp verstoken voorsteden van Damascus bereikt. De geslaagde missie om Zamalka en Irbin van hulp te voorzien is een ,,behoorlijke mijlpaal”, zei de speciaal gezant van de Verenigde Naties voor Syrië. De hulp is een voorwaarde die de Syrische oppositie had verbonden aan hervatting van het vredesoverleg.

De twee voorsteden zagen woensdag een colonne van 37 vrachtwagens met voedsel, geneesmiddelen en andere eerste levensbehoeften binnenrijden. Het konvooi is berekend op 20.000 mensen, liet het Rode Kruis weten.

Zamalka en Irbin werden sinds november 2012 belegerd door Syrische regeringstroepen. De inwoners moesten lang op hulp wachten door getouwtrek tussen de regering en de VN over het aantal behoeftige burgers dat zich er ophield. De VN wilden goederen voor tweemaal zoveel mensen naar de beide plaatsen brengen.