buitenland

Jóhannesson claimt overwinning in IJsland

Door ANP - 26 juni 2016

REYKJAVIK (ANP) – De IJslandse kiezers hebben Gudni Jóhannesson, een historicus zonder bindingen met politieke partijen, zaterdag gekozen tot nieuwe president. Nadat het grootste deel van de stemmen was geteld ging Jóhannesson met 37,9 procent aan de leiding en stond zijn naaste achtervolger, de onafhankelijke zakenvrouw Halla Tómasdóttir, op 29,9 procent.

,,Nu schijnt de overwinning daar te zijn en begint een nieuw hoofdstuk”, zei Jóhannesson tegen zijn aanhangers in Reykjavik. Zangeres en actrice Jóhanna Vigdís Arnardóttir zong hem toe, net als Marilyn Monroe ooit bij John F. Kennedy: ,,Happy Birthday, Mr. President”. Jóhannesson vierde zondag ook zijn 48e verjaardag.

Jóhannesson was de gedoodverfde favoriet. Hij heeft zichzelf nooit ingelaten met politiek, maar wordt vaak als expert op televisie gevraagd zijn licht te laten schijnen op gebeurtenissen. Hij geniet daardoor veel vertrouwen bij het publiek, dat na de bankencrisis in 2008 en de recentere onthullingen over belastingontwijking in de Panama Papers de buik vol heeft van de bankensector en de reguliere politiek.

Op 1 augustus neemt Jóhannesson het stokje over van president lafur Ragnar Grímsson, die het na twintig jaar welletjes vindt. Tot die tijd wil het aankomende staatshoofd zich in zijn nieuwe taken verdiepen. De eerste proef wacht hem in de herfst, wanneer een nieuw parlement wordt gekozen. De president van IJsland heeft weliswaar voornamelijk representatieve taken, maar vervult een beslissende rol bij kabinetsformaties en kan ook wetsontwerpen met een veto tegenhouden.