buitenland

Johnson: geen haast met uittredingsoverleg

Door ANP - 24 juni 2016

LONDEN (ANP) – De onderhandelingen over de uittreding van Groot-Brittannië hebben geen haast. Dat heeft het boegbeeld van de voorstanders van een Brits vertrek uit de Europese Unie, Boris Johnson, vrijdag gezegd in zijn overwinningsrede.

Johnson, die zijn grote rivaal en partijgenoot David Cameron enkele uren eerder zijn aftreden als premier hoorde aankondigen, repte niet over het vacante leiderschap van de Conservatieve Partij. Het is een publiek geheim in Westminster dat hij zich warm loopt om Cameron op te volgen.

De flamboyante oud-burgemeester van Londen verzekerde dat er voor de Britten voorlopig niets verandert. Hij ziet naar eigen zeggen geen reden om artikel 50 van het Verdrag van Lissabon, dat de uittreding van een EU-lidstaat regelt, in werking te stellen. De leiders van de EU dringen juist aan op een snelle afscheidsprocedure.