buitenland

Juncker: Brits ‘eruit’ is onherroepelijk

Door ANP - 22 juni 2016

BRUSSEL (ANP) – Als de Britten de EU verlaten, is dat onherroepelijk, aldus de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker. ,,Eruit is eruit”, zei hij woensdag in Brussel. Mochten de Britten er donderdag voor kiezen EU-lid te blijven, dan wordt er ,,in geen geval” opnieuw onderhandeld over betere voorwaarden voor het Verenigd Koninkrijk.

Juncker reageert daarmee op uitspraken van premier David Cameron dinsdag in de Britse krant The Guardian. Cameron zei dat hij na een overwinning van het Blijf-kamp hoopt nog meer toegevingen van Brussel te kunnen afdwingen op het vlak van vrij verkeer van werknemers. In februari wist hij al een deal te sluiten die wordt uitgevoerd als de Britten blijven. Dan wordt onder andere een procedure in de EU ingevoerd om de instroom van werknemers uit andere lidstaten in te dammen.

Volgens Juncker heeft Cameron ,,er het maximum uitgehaald en hebben wij het maximum gegeven. Er komt geen heronderhandeling, noch over het februari-akkoord, noch over een verdragswijziging.”