buitenland

Mogelijk nieuw referendum Schotse afscheiding

Door ANP - 24 juni 2016

EDINBURGH (ANP) – Schotland gaat indien nodig opnieuw stemmen over onafhankelijkheid. Het kabinet treft voorbereidingen om een dergelijke volksraadpleging te kunnen houden als het Schotse parlement dat wil. Dat maakte de Schotse premier en leider van de Schotse Nationale Partij, Nicola Sturgeon, vrijdag bekend.

Schotland heeft volgens haar duidelijk laten zien dat het bij de EU wil blijven. De komende tijd zullen daar met meerdere partijen gesprekken over gevoerd worden. Mocht het Verenigd Koninkrijk een artikel 50 procedure opstarten voor uittreding uit de EU dan zal een nieuw referendum gehouden moeten worden, aldus Sturgeon. Ze wacht daarmee af wat Londen de komende tijd gaat doen.

In september 2014 stemden de Schotten ook al eens over onafhankelijkheid. Een meerderheid van 55,3 procent van de stemmers wees die toen af. Onafhankelijkheid, zo werd toentertijd gewaarschuwd, zou er juist toe leiden dat Schotland buiten de EU zou vallen. Alleen bij Groot-Brittannië blijven zou lidmaatschap verzekeren maar nu gaat dat volgens Sturgeon niet meer op.

Een brexit is wat haar betreft ,,democratisch onacceptabel” voor Schotland. Ze acht het ,,zeer waarschijnlijk” dat er uiteindelijk een referendum zal moeten komen. Donderdag stemde 62 procent van de Schotten voor EU-lidmaatschap en tegen de brexit. In de hoofdstad Edinburgh stemde zelfs 75 procent voor blijven en in Glasgow 66,6 procent. In alle kiesdistricten zegevierden de voorstanders van EU-lidmaatschap.