buitenland

Motief Duitse bioscoopschutter onduidelijk

Door ANP - 23 juni 2016

VIERNHEIM (ANP) – De Duitse autoriteiten kunnen nog niets zeggen over de identiteit of de motieven van de man die donderdagmiddag mensen gijzelde in een bioscoopcomplex in Viernheim, bij Mannheim in de deelstaat Hessen. De man had een geweer bij zich waarmee hij vier keer had geschoten. Speciale politie-eenheden schoten hem dood toen ze bij het uitkammen van het complex op hem stuitten en er een ,,bedreigende situatie” ontstond. De gijzelaars en andere mensen in het naast een groot winkelcentrum gelegen complex bleven ongedeerd.

Het parket in Darmstadt heeft de leiding over het onderzoek op zich genomen. Het parket wilde niet ingaan op berichten in de media dat naast het lijk van de man een handgranaat en explosievengordel waren gevonden.

Volgens een woordvoerder van de politie in Darmstad heeft de zaak vermoedelijk geen islamistische achtergrond. Het zou gaan om een verwarde man die in zijn eentje handelde. Een medewerker van de bioscoop, Guri Blakaj, zei dat de man klein van stuk was, een masker droeg en tussen de 18 en 22 jaar leek. ,,Ik dacht eerst dat het een verklede bezoeker was.”

Op slot

De man richtte het wapen op Blakajs hoofd en droeg hem op de deuren te sluiten en naar de personeelsruimte te gaan. Zelf bleef de man beneden. Blakaj en zijn collega’s volgden zijn bewegingen via beveiligingscamera’s. In het bioscoopcomplex waren op dat moment dertig tot veertig klanten.

De zaak deed denken aan een voorval in 2012 in de Verenigde Staten. Een 24-jarige man opende toen het vuur op bezoekers van de nachtelijke première van een Batman-film in een bioscoop in Aurora (Colorado). Er vielen toen twaalf doden en zeventig gewonden.