buitenland

N-Korea: ex-gedetineerde moet niet ‘babbelen’

Door ANP - 20 juni 2016

SEOUL (ANP) – Noord-Korea zal niet met de Verenigde Staten onderhandelen over twee Amerikaanse burgers die het land vasthoudt, zolang de voormalige gedetineerde Kenneth Bae in het openbaar blijft praten over zijn tijd in de gevangenis, meldden Noord-Koreaanse staatsmedia maandag.

,,Zolang Kenneth Bae zijn gebabbel voortzet, zullen wij niet overgaan tot enig compromis of onderhandelingen met de VS ten aanzien van Amerikaanse criminelen. En er zal ook zeker niet zoiets als een humanitaire actie komen”, aldus nieuwsagentschap KCNA.

Noord-Korea arresteerde Bae, een Amerikaanse missionaris, in november 2012 en veroordeelde hem tot vijftien jaar dwangarbeid voor misdaden tegen de staat. Hij werd twee jaar later vrijgelaten en schreef over zijn detentie in een autobiografie die in mei uitkwam. Sindsdien gaf Bae diverse publieke optredens en interviews over zijn ervaringen om het boek te promoten.