buitenland

NAVO: nauwere samenwerking met EU

Door ANP - 24 juni 2016

BRUSSEL (ANP) – De NAVO blijft vasthouden aan nauwere samenwerking met de Europese Unie, ook nu het Verenigd Koninkrijk ervoor heeft gekozen de EU te verlaten.

,,Het Verenigd Koninkrijk blijft een sterke en toegewijde NAVO-partner en zal zijn leidende rol in ons bondgenootschap blijven spelen’’, liet NAVO-baas Jens Stoltenberg vrijdag weten in een verklaring. ,,De positie van het Verenigd Koninkrijk in de NAVO blijft onveranderd.’’

De NAVO is belangrijker dan ooit als samenwerkingsplatform tussen Europese landen onderling en de VS, aldus Stoltenberg, wijzend op de ,,instabiele en onzekere’’ internationale omgeving. Een sterk militair bondgenootschap blijft een essentiële pijler van stabiliteit, en daarom is meer samenwerking met de EU op defensiegebied belangrijk volgens Stoltenberg.

Op de NAVO-top, volgende maand in Warschau, wordt de nauwere samenwerking met de EU bezegeld. ,,Want samen kunnen we onze waarden effectiever verdedigen en onze naties veilig houden.’’