buitenland

NAVO versterkt oostflank tegen Russen

Door ANP - 14 juni 2016

BRUSSEL (ANP) – De NAVO-bondgenoten gaan in Polen en de drie Baltische staten permanent vier bataljons legeren, om de oostflank van het bondgenootschap beter te beschermen tegen eventuele Russische agressie. Dat hebben de ministers van Defensie van de 28 lidstaten dinsdag in Brussel afgesproken.

Of Nederland daaraan ook een bijdrage gaat leveren, is volgens minister Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) nog niet beslist. Zij benadrukte dat de nieuwe strijdkrachten ,,puur defensief en bedoeld ter afschrikking” zijn.

Voorts besloten de NAVO-ministers dat cyberterreur voortaan een formeel operationeel domein van de NAVO is. Vooral Nederland heeft zich daarvoor hard gemaakt. ,,Cyberattacks zijn helaas aan de orde van de dag”, aldus Hennis-Plasschaert. ,,De NAVO moet zich aanpassen aan nieuwe dreigingen. Dat hoort bij een modern bondgenootschap.”