buitenland

Oprichters EU beraden zich over brexit

Door ANP - 25 juni 2016

BERLIJN (ANP) – De ministers van Buitenlandse Zaken van de zes staten die aan de wieg stonden van de Europese Unie zijn zaterdag in Berlijn bijeengekomen om zich te beraden over de gevolgen van het Britse referendum over uittreding uit de EU.

Nederland behoort met België, Luxemburg, Italië, Frankrijk en Duitsland tot de deelnemers aan het overleg. Duitsland en Frankrijk willen daarin gemeenschappelijke voorstellen doen voor de verdere ontwikkeling van de EU. In een ontwerpverklaring wordt gesproken van een ,,flexibele unie”, waarin ruimte wordt geboden aan lidstaten die nog niet aan verdere stappen naar integratie kunnen of willen meedoen.

De zes landen die aan het beraad deelnemen richten in 1957 de Europese Economische Gemeenschap, de voorloper van de huidige EU. Andere landen die niet zijn uitgenodigd hebben kritiek op de bijeenkomst.

Informeel beraad

In de marge van de EU-top maandag en dinsdag in Brussel houden de overige 27 lidstaten een informeel beraad, dan dus voor het eerst zonder de Britten. Bondskanselier Angela Merkel voert maandag in Berlijn voorbereidend overleg met de Franse president Franois Hollande, de Italiaanse premier Matteo Renzi en EU-raadsvoorzitter Donald Tusk.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier zei vrijdag dat de EU ,,hysterisch moet worden noch verlamd raken” door het besluit van de Britse kiezers om de unie te verlaten. Het is belangrijk dat aan ,,de verwachtingen van het volk” tegemoet wordt gekomen.