buitenland

Parijs maakt zich op voor vakbondsprotest

Door ANP - 14 juni 2016

PARIJS (ANP) – Uit heel Frankrijk zijn betogers dinsdag naar Parijs gekomen voor een massaal protest tegen voorgenomen wijzigingen van de arbeidswetten. Die moeten het voor werkgevers eenvoudiger maken om personeel aan te nemen of te ontslaan.

Demonstranten werden met honderden bussen aangevoerd. Tegelijkertijd legden arbeiders het werk neer bij staatsspoorwegmaatschappij SNCF, die evenwel meldde dat 90 procent van de hogesnelheidstreinen en 70 procent van de gewone treinen gewoon reden. Ondertussen voerden taxichauffeurs actie tegen ongereguleerde concurrenten.

De vakcentrales CGT en Force Ouvrière stellen dat de hervormingen de ontslagbescherming aantasten. De regering en de grotere vakcentrale CFDT zeggen juist dat ze de werkgelegenheid kunnen bevorderen, omdat werkgevers minder bang zullen zijn om personeel aan te nemen als ze er in moeilijker tijden makkelijker weer van af kunnen.