buitenland

Polen: deel van Europese top moet weg

Door ANP - 27 juni 2016

WARSCHAU (ANP/DPA) – Polen wil dat het zwaartepunt van de macht in Europa van de Europese Commissie wordt verplaatst naar de regeringsleiders in de Europese Raad. Een deel van de leiding van de EU moet ook aftreden. Dat heeft de Poolse minister van Buitenlandse Zaken Witold Waszczykowski maandag gezegd na een vergadering met zijn ambtgenoten van negen andere staten in Warschau.

De bijeenkomst van de ministers uit Polen, Groot-Brittannië, Oostenrijk, Bulgarije, Roemenië, Griekenland, Hongarije, Slovenië, Spanje en Slowakije stond in het teken van het neen van de Britten tegen de EU. In de vergadering werden ,,tamelijk radicale voorstellen” geuit, zei Waszczykowski.

De leider van de conservatieve Poolse regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid, Jaroslaw Kaczynski, verlangde eveneens personele consequenties, met name voor de uit Polen afkomstige EU-raadsvoorzitter Donald Tusk.