buitenland

Premier België bepleit conclaaf toekomst EU

Door ANP - 22 juni 2016

BRUSSEL (ANP) – De Belgische premier Charles Michel wil het Britse referendum over het lidmaatschap van de EU aangrijpen voor een conclaaf van de EU-leiders over de toekomst van Europa. ,,Of de Britten voor of tegen de brexit stemmen, daar is nu het momentum voor”, zei hij woensdagmorgen in de Kamer.

Volgens de Franstalige liberaal hebben de burgers ,,het gevoel dat Europa voortdurend bezig is met het beheren van crisissen, niet met de toekomst. ” De EU-leiders zouden zich op een aantal concrete beleidszaken moeten vastleggen, zoals de interne energiemarkt, telecom, migratiepolitiek en de interne en externe veiligheid. ,,Bij de burgers ontbreekt de perceptie dat Europa meerwaarde heeft. Nochtans is dat wel degelijk zo.”

Komt het toch tot een brexit, dan wil Michel zo snel mogelijk onderhandelen met de Britten. ,,We moeten een lange periode van onzekerheid en instabiliteit vermijden.”