buitenland

Relschoppers bij grote betoging Parijs

Door ANP - 14 juni 2016

PARIJS (ANP) – Honderden gemaskerde relschoppers belagen dinsdag de politie in Parijs in de marge van een grote betoging tegen wijzigingen in de arbeidswet. Volgens de politie wordt er onder meer met flessen en stenen gegooid. Er zijn twee gewonden gevallen en twaalf relschoppers zijn gearresteerd bij de eerste ongeregeldheden, meldden Franse media.

De protestmars begon rond 13.30 op het Place d’Italie richting het centrum van Parijs. De Eiffeltoren heeft zijn deuren gesloten vanwege de mars.

De leider van vakbond CGT, Philippe Martinez, rekent op ,,een enorme opkomst”. Hij zei dat het protest van dinsdag zal aantonen dat ,,de maatschappelijke beweging tegen de regeringsvoorstellen” niet wegebt. Vrijdagmorgen spreekt Martinez zijn tegenpool, minister van Arbeid Myriam El Khomri, naar wie de omstreden wet is genoemd. Hij hoopt dat de opkomst van dinsdag zijn positie tegenover de minister sterker maakt.

Wetswijziging

Maandag is de Franse Senaat begonnen de wetswijziging te behandelen. Dat duurt naar verwachting tot 24 juni.

Demonstranten werden met honderden bussen aangevoerd. Tegelijkertijd legde personeel het werk neer bij staatsspoorwegmaatschappij SNCF, die evenwel meldde dat 90 procent van de hogesnelheidstreinen en 70 procent van de gewone treinen gewoon reden. Ondertussen voerden taxichauffeurs actie tegen ongereguleerde concurrenten.

Hervormingen

De vakcentrales CGT en Force Ouvrière stellen dat de hervormingen de ontslagbescherming aantasten. De regering en de grotere vakcentrale CFDT zeggen juist dat ze de werkgelegenheid kunnen bevorderen, omdat werkgevers minder bang zullen zijn om personeel aan te nemen.