buitenland

Rousseff stelt referendum in het vooruitzicht

Door ANP - 15 juni 2016

BRASILIA (ANP) – De geschorste Braziliaanse president Dilma Rousseff zegt bezig te zijn met een brief aan alle Brazilianen waarin ze een nieuwe politieke overeenkomst oppert. In het verdrag zou onder meer een referendum zijn opgenomen voor het uitschrijven van vroege verkiezingen, mocht Rousseff de afzettingsprocedure overleven.

Tegen buitenlandse journalisten zei ze dinsdag (lokale tijd) dat ze met haar brief hoopt ook nog aarzelende senatoren op andere gedachten te kunnen brengen.

Rousseff wordt er door politieke tegenstanders van beschuldigd met de staatsbegroting te hebben geknoeid om de kans te vergroten in 2014 te worden herkozen. Tijdens de afzettingsprocedure die in gang is gezet, moeten de Senaat en het hooggerechtshof binnen circa een half jaar onderzoeken of de beschuldigingen steek houden. Als ze dat bevestigen, moet de Senaat in een stemming Rousseff afzetten.