buitenland

Rutte geeft Cameron ‘even de ruimte’

Door ANP - 28 juni 2016

BRUSSEL (ANP) – ,,Laten we de Britse regering even de ruimte geven om politieke orde te scheppen. Het is onredelijk om nu te eisen dat ze artikel 50 meteen inroepen.”

Dat zei premier Mark Rutte dinsdagmiddag bij aankomst in Brussel vlak voor de EU-top begint. Het is voor het eerst dat premier David Cameron oog in oog komt te staan met de andere leiders van de EU sinds de bevolking er donderdag in een referendum voor koos uit de EU te stappen. Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon zet de scheidingsprocedure per direct in werking.

De Europese Commissie en het Europees Parlement willen dat daar vaart achter wordt gezet, maar veel EU-leiders, onder wie bondskanselier Angela Merkel, gunnen Londen tijd. Hoeveel wilde Rutte niet zeggen, wel dat ,,het niet in deze omstandigheden past als we elkaar de maat zouden gaan nemen.”

Ruttes laatste

Vlak voor Rutte stapte Cameron in het hol van de leeuw. Hij hield het bij zijn entree bij een korte verklaring: ,,De Europeanen zijn onze vrienden. Wij moeten hen niet de rug toekeren. We willen de nauwst mogelijke relatie.”

Rutte spreekt later in de middag met EU-president Donald Tusk, voor de EU-leiders beginnen aan hun tweedaagse bijeenkomst. Het is Ruttes laatste EU-top als tijdelijk EU-voorzitter. Ruttes verklaring ligt in dezelfde lijn als die van Tusk een uur eerder.

Centraal op de top staat het voorgenomen vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU, de brexit, maar eerst buigen de 28 regeringsleiders en staatshoofden zich over de ‘gewone agenda’. Ook krijgen ze een presentatie van NAVO-topman Jens Stoltenberg over nauwere samenwerking tussen de EU en de NAVO, en van EU-buitenlandchef Frederica Mogherini over de toekomstige defensie- en veiligheidsstrategie van de Unie.