buitenland

Schutter Orlando eiste eind aan bombardement

Door ANP - 20 juni 2016

ORLANDO (ANP) – De man die in een homoclub in het Amerikaanse Orlando 49 mensen doodschoot, eiste een eind aan de Amerikaanse bombardementen op in Syrië en Irak. Omar Mateen noemde zich in een van zijn telefoongesprekken met de politie een ,,islamitische soldaat”, zegt de FBI.

De 29-jarige Mateen beweerde dat hij een bomvest droeg zoals ,,in Frankrijk is gebruikt”. Hij verwees vermoedelijk naar de terreuraanslagen in Parijs in november vorig jaar. Ook dreigde hij een auto vol springstof op te blazen en gijzelaars met explosieven te omhangen. Mateens woorden klonken steeds ,,kil, kalm en weloverwogen”, aldus de FBI.

De politie gaf maandag een selectie van de afschriften vrij van de telefoontjes die zij met Mateen voerde. Daaruit blijkt volgens de politie dat haar niets te verwijten valt. Volgens criticasters had zij eerder een eind moeten maken aan de gijzeling.