buitenland

Schutter Orlando was bekend bij de FBI

Door ANP - 12 juni 2016

ORLANDO (ANP) – De schutter van Orlando , die in een homoclub zondag zeker vijftig mensen doodschoot, was bekend bij de Amerikaanse federale politie FBI. Volgens nieuwszender CNN, die zich baseert op justitiële kringen, had de FBI Omar S. Mateen als een van de vele honderden aanhangers van de terroristische militie Islamitische Staat (IS) op de radar.

Er is tot nu toe echter geen betrouwbaar bewijs of de aanslag politiek of religieus gemotiveerd was of een daad uit homohaat. Een FBI-functionaris zei in Orlando tegen media dat er aanknopingspunten zijn dat de verdachte een bepaalde ideologie aanhing, maar kon dat niet met zekerheid zeggen.

Nieuwszender NBC zei op Twitter dat de verdachte alarmnummer 911 had gebeld voordat hij met schieten begon. Hij zou daarbij geroepen hebben dat hij ‘trouw zwoer aan Islamitische Staat’.