buitenland

Spaanse minister in opspraak

Door ANP - 22 juni 2016

MADRID (ANP) – Vier dagen voor de parlementsverkiezingen in Spanje is een van de belangrijkste bewindslieden van de conservatieve Volkspartij (PP) verstrikt geraakt in een afluisterschandaal. Een linkse nieuwssite heeft geluidsopnamen naar buiten gebracht waarop te horen zou zijn hoe minister van Binnenlandse Zaken Jorge Fernández Díaz een plan bespreekt om Catalaanse politici zwart te maken, melden Spaanse media.

Nagenoeg de voltallige oppositie eist het aftreden van de minister. Premier Mariano Rajoy en Fernández zelf peinzen daar echter niet over. Zij doen de onthullingen af als een poging de PP in verlegenheid te brengen aan de vooravond van de verkiezingen om de partij zo stemmenverlies toe te brengen.

Fernández overlegde volgens de nieuwssite Público met het hoofd van de Spaanse corruptiebestrijdingsdienst of die geen onderzoek kon instellen tegen enkele vooraanstaande voorvechters van onafhankelijkheid voor Catalonië. Enkele weken later zou Catalonië zich in een referendum uitspreken over onafhankelijkheid. De PP is mordicus tegen de afscheiding van Catalonië.