buitenland

Spaanse premier kan regering al vergeten

Door ANP - 27 juni 2016

MADRID (ANP/RTR) – De Spaanse premier Mariano Rajoy, die zondag met zijn conservatieve Partido Popular (PP) de verkiezingen won, kan geen regering vormen. Zowel de sociaaldemocraten van de PSOE als de liberalen van Ciudadanos weigeren Rajoy hun steun. De demissionair premier had de steun van minstens een van beide nodig voor een meerderheid in het parlement.

Rajoy kondigde maandag aan eerst een poging te ondernemen met de sociaaldemocraten een regering te vormen, maar die wezen zijn avances onmiddellijk af. De PSOE wil niet toetreden tot een regering onder Rajoy en ook geen gedoogsteun aan een PP-regering geven, liet een woordvoerder weten.

Ciudadanos voelt evenmin voor samenwerking met Rajoy. De betrekkelijk nieuwe liberale beweging verwijt de premier en zijn partij veel van de corruptieschandalen van de afgelopen jaren.