buitenland

Spanje kiest weer volksvertegenwoordiging

Door ANP - 26 juni 2016

MADRID (ANP) – Spanje gaat zondag weer naar de stembus om een nieuwe volksvertegenwoordiging te kiezen. Zeven maanden geleden deden de Spanjaarden dat ook al. De centrumrechtse Volkspartij (PP) kreeg toen de meeste stemmen, maar haalde geen meerderheid in de 350 leden tellende Spaanse Tweede Kamer, het Congres van Afgevaardigden. De politiek vreest opnieuw grote verdeeldheid onder kiezers.

De PP van demissionair premier Mariano Rajoy en de sociaaldemocratische PSOE waren decennia lang de sterke partijen in Spanje, maar hebben hun greep op de politiek verloren. Ze krijgen tegengas van de links-radicale Podemos van Pablo Iglesias en de liberale partij Ciudadanos van Albert Rivera. Coalitievorming mislukte na de jongste verkiezingen, zodat de kiezer er opnieuw aan te pas moet komen.

Spanje is het eerste land in de Europese Unie dat na de brexit de gang naar de stembus maakt. De verwachting is dat Rajoy enigszins zou kunnen profiteren van die uitkomst, omdat hij zich als rustpunt in de politiek presenteert.