buitenland

Tientallen doden door luchtaanvallen in Syrië

Door ANP - 25 juni 2016

BEIROET (ANP) – Luchtaanvallen van Syrische of Russische gevechtsvliegtuigen hebben zaterdag in het oosten van Syrië aan tientallen mensen het leven gekost. In de oostelijke provincie Deir al-Zor werden 47 mensen gedood, onder wie 31 burgers, meldde het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Deir al-Zor is voor het grootste deel in handen van Islamitische Staat (IS). Ook in andere delen van het land wordt de terreurorganisatie met aanvallen bestookt. Zo hebben Koerdische troepen het centrum van de belegerde stad Manbij bereikt. Ze krijgen steun van luchtaanvallen van de coalitie, die wordt geleid door de Verenigde Staten, en door Amerikaanse speciale eenheden. Veel burgers zijn door de gevechten die daarop volgden op de vlucht geslagen, aldus het observatorium. Volgens de organisatie werden meerdere van hen tijdens hun vlucht doodgeschoten door IS.

Manbij is een belangrijk bastion van IS in Syrië. Het ligt aan de cruciale bevoorradingsroute van Turkije naar de officieuze IS-hoofdstad Raqqa en aan een hoofdweg die de rivier de Eufraat oversteekt.