buitenland

‘Turkije houdt hoogopgeleide Syriërs tegen’

Door ANP - 21 juni 2016

ISTANBUL (ANP) – Turkije weigert tientallen Syrische vluchtelingen naar Duitsland te laten vertrekken, ook al hebben ze van dat land al een visum gekregen. Bij het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn 52 gevallen bekend. Redenen voor het weigeren van een uitreisvergunning zijn tot dusver niet opgegeven.

In het kader van het vluchtelingenverdrag tussen Turkije en de Europese Unie mag Turkije voor iedere uit Griekenland teruggenomen migrant een andere Syriër op legale wijze naar de EU laten gaan. De EU heeft zich bereid verklaard volgens dit mechanisme 72.000 Syriërs op te nemen.

Sinds april zijn 292 Syriërs uit Turkije naar Duitsland vertrokken. De uitreisvergunning is de laatste formaliteit in de hele procedure. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR laat Turkije hoogopgeleide Syriërs zoals ingenieurs, artsen of vaklieden echter niet gaan. Het Duitse blad Der Spiegel schreef dat Turkije vooral ,,zware medische gevallen of zeer laag opgeleide vluchtelingen” laat vertrekken. In Turkije verblijven naar schatting 2,5 miljoen vluchtelingen uit Syrië.