buitenland

Turkije: Israël betaalt schade hulpschip

Door ANP - 27 juni 2016

ANKARA (ANP/RTR/DPA) – Zes jaar na de bestorming van het schip Mavi Marmara, dat hulpgoederen naar Gaza vervoerde, betaalt Israël de nabestaanden van tien gedode Turkse opvarenden een schadevergoeding. De Israëlische regering zal in totaal 20 miljoen dollar compensatie betalen, zei de Turkse premier Binali Yildirim maandag in een op televisie uitgezonden persconferentie.

De vergoeding is onderdeel van de zondag bereikte deal om de betrekkingen tussen beide landen weer te normaliseren. De bestorming van de Mavi Marmara door de Israëlische marine in 2010 had tot een diepe crisis tussen de twee landen geleid.

Als gevolg van de verzoening zullen beide naties ook zo snel mogelijk weer ambassadeurs uitwisselen, zei Yildirim. Onder de overeenkomst zal Turkije ook humanitaire hulp en andere niet-militaire producten leveren aan Gaza.