buitenland

Tusk: niet hysterisch reageren

Door ANP - 24 juni 2016

BRUSSEL (ANP) – EU-president Donald Tusk noemt het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU ,,ernstig en politiek dramatisch”, maar riep vrijdagochtend in Brussel op niet hysterisch te reageren. ,,We zijn voorbereid op dit negatieve scenario.”

Hij sprak van een ,,historisch moment met veel consequenties, die op geen enkele manier zijn te overzien, vooral voor het Verenigd Koninkrijk”. ,,Maar ik verzeker u dat er geen juridisch vacuüm ontstaat.” Het EU-recht blijft van kracht in het Verenigd Koninkrijk tot de Britten de unie hebben verlaten, aldus Tusk. ,,Alle procedures voor de uittreding uit de EU zijn duidelijk en vastgelegd in de verdragen.”

De afgelopen jaren waren de moeilijkste in de geschiedenis van de EU, ging Tusk verder. ,,Maar ik zal altijd herinneren wat mijn vader mij altijd vertelde: wat je niet doodmaakt, maakt je sterker.”

Tijdens de top van regeringsleiders, volgende week in Brussel, gaan de landen reflecteren over hoe het verder moet met de EU. De leiders van de 27 overige EU-landen zijn vastbesloten de eenheid te behouden, aldus Tusk.