buitenland

UKIP-leider wil vrienden en partners blijven

Door ANP - 28 juni 2016

BRUSSEL (ANP) – De rechtse populist Nigel Farage van de UKIP (United Kingdom Independend Party) heeft dinsdag betoogd dat Groot-Brittannië een goede vriend en handelspartner van Europa wil blijven, ook na het verlaten van de Europese Unie. ,, We hebben de oorlog gewonnen, nu moeten we de vrede winnen”, zei Farage op bezoek in Brussel. Farage wil snel maar op vriendschappelijke voet het vertrek van zijn land uit de EU regelen.

De UKIP heeft één zetel in het Britse parlement, maar Farage, lid van het Europees Parlement, was een drijvende kracht achter het referendum van afgelopen donderdag. Daarin stemde 52 procent voor vertrek uit de EU (brexit).

Het referendum is niet bindend, maar de Conservatieve premier David Cameron heeft beloofd te doen alsof het dat wel is. Hij bood als voorstander van EU-lidmaatschap vrijdag zijn ontslag aan.