buitenland

Wapenstilstand regering Colombia en FARC

Door ANP - 23 juni 2016

HAVANA (ANP) – De regering van Colombia en de linkse FARC-rebellen hebben donderdag in Havana een historisch wapenstilstandsakkoord gesloten. Het akkoord moet de opmaat zijn tot een vredesovereenkomst waarover de partijen sinds 2012 onderhandelen.

De onderhandelaars van beide partijen ondertekenden de overeenkomst in de Cubaanse hoofdstad in het bijzijn van president Juan Manuel Santos en FARC-leider Rodrigo Londoño. De rebellen verplichten zich de wapens neer te leggen en hun doelen voortaan met politieke middelen na te streven. In ruil daarvoor zullen leger en politie de gedemobiliseerde guerrillastrijders bescherming bieden.

In de burgeroorlog tussen linkse guerrillagroepen, rechtse paramilitairen en de regeringsstrijdkrachten kwamen sinds het begin van de jaren zestig in het Zuid-Amerikaanse land rond de 220.000 mensen om het leven.